Ontwikkeling van een kitten | chatdujour.nl (2024)

Ook in de eerste week na de geboorte zullen kittens moeiteloos dagelijks aankomen. Ze drinken veel bij de moeder en moedermelk is zeer goed voor de groei. De dieren zullen nog altijd erg fragiel zijn, maar dit zal niet lang meer duren.

Het blijft belangrijk om elke dag een meting te doen met de weegschaal. Een kitten zal in de eerste weekgemiddeld zo’n 15 gram per dagkunnen aankomen.

De hoofdactiviteiten van kittens in deze groeifase zijn: drinken en slapen. Houd het nestje goed schoon, want ook de ontlasting komt snel op gang. Niet schrikken: het is gewoon voor de moederkat om dit op te wekken door het achterwerk te likken en de ontlasting op te eten.

Ook na twee weken zal de gewichtstoename van het kitten nog relatief sterk zijn. Het is in deze fase essentieel om de (nog altijd fragiele) beestjes veel op te pakken, om socialisatie en lichamelijke ontwikkeling te stimuleren.

De oogjes en oortjes zullen nu langzaam aan al geopend zijn. Ze beginnen om zich heen te kijken en meer te reageren op geluiden.

Het kitten is aan het einde van deze week (na ongeveer 20 dagen) al zo hard gegroeid, dat het 2 tot 3 maalhet gewicht heeft in vergelijking met toen ze waren geboren.

Week 3

Inmiddels begint het kleine beestje al wat (onhandig) te lopen, maar die eerste stapjes zijn alleen mogelijk met wederom een gewichtstoename, welke ook in het formaat terug te zien is van de dieren.

Na de eerste drie weken in het leven van de kat kan je overwegen omminder vaak het dier te wegen. Je kunt in de derde week langzaam overschakelen naar een wekelijkse gewichtsmeting.

Week 4

Het wassen en gericht lopen richting de moeder om te drinken gaat al wat makkelijker in deze fase van de ontwikkeling. Kittens zullen nog altijd sterk doorgroeien en ook desnij- en hoektandenbeginnen nu door te komen.

De kans is na vier weken vrij groot dat je kitten een groeispurt heeft doorgemaaktvoorbij de 500 gram. Die halve kilo is al een wereld van verschil ten opzichte van het originele geboortegewicht.

Week 5

Kittens beginnen al wat speelser te worden, dus is extra veel energie nodig om door te groeien. Het gewicht zal niet meer zo ontzettend snel toenemen als voorheen, maar nog altijd zal een dagelijkse gewichtsgroei meetbaar zijn.

Het klimmen, klauteren en het leggen van een ‘hinderlaag’ (waarbij de kat plots naar zijn broertjes of zusjes springt alsof het een ‘prooi’ is) maakt het na een ruime maand erg leuk om te spelen met de dieren uit het nestje.

Wij beginnen dan met het geven van mousse aan de kittens.

Week 6

Lopen begint nu alweer een koud kunstje te worden. Bewegen gaat dus vrij makkelijk, en dat is te danken aan de recente groeispurt. Het gewicht tussen verschillende rassen, maar ook mannetje en vrouwtje,kan erg uiteen liggenin deze groeifase.

De verschillen waarin het kitten zich moet bevinden qua gewicht is dus relatief groot. Langzaam komen we richting de eerste kilogram op de weegschaal, maar het zal nog wel even duren voordat het voor alle kleintjes zo ver zal zijn.

Week 7

Inmiddels moeten de katjes alweerzindelijk zijn, met de nodige kattenbaktraining uiteraard. Het grote ontdekken is nu echt goed op gang, en geen enkele klimwand is je nieuwe huisdieren te groot. Ontdekken is leuk!

Het wegen van de dieren kan vanaf nu meer dan één kilogram aangeven. Geen nood, voor de grotere kattenrassen, met name de katers, is dit volledig normaal. Kleinere rassen, vooral de vrouwtjes, zullen nu zeker zwaarder zijn dan een halve kilogram.

Week 8

De kittens zijn nu zo’n 2 maanden oud, en zal in ieder geval nog een volledige maand afhankelijk zijn van de moeder. Het is dus zeker nog niet de bedoeling een kitten weg te halen bij de moeder na 8 weken!

Het ongelofelijk snelle groeien heeft plaats gemaakt voor constante, gestage groei in het gewicht en formaat van de dieren. Na maand twee zien ze er al een flink stuk ouder uit, want ontwikkeling gaat snel in deze beginperiode.

Week 9

De leeftijd van de eerste vaccinatie is aangebroken. Kittens worden nu echt al oud en stoer, en zijn zeker niet meer die fragiele, blinde en hulpeloze diertjes van voorheen.

Week 10

Het kan nog altijd erg verschillen hoe zwaar een kitten is in deze levensfase. Na 10 weken zal het dier een gewicht bereiken dat zal liggen tussen de 800 tot 1400 gram.

Week 11

De sociale ontwikkeling en de motorische verbeteringen blijven doorgaan. Het wordt al een echt elegant dier, welke natuurlijk vol energie zit en graag met broertjes en zusjes speelt.

In de elfde week zijn kittens ongeveer 1 à 1,5 kilogram zwaar, maar nog altijd bevinden ze zich in een sterke groeitrend. Verwacht dus snel nog wat extra gewicht erbij in de komende tijd. Op naar de derde maand!

Week 12

Na drie maanden begint de afhankelijkheid van de moederpoes af te nemen. De zelfstandigheid van de katjes groeit nu snel, en melk is eigenlijk helemaal niet meer in de gedachten van het speelse beestje.

Het streefgewicht kan tussen rassen en geslachten sterk verschillen, maar ligt nu in ieder geval boven de 1000 gram, richting een gemiddelde van 1,5 kilogram. Blijf bij afwijkingen altijd overleggen met de dierenarts wat een goed gewicht is voor de katjes in jou nestjes.

Week 13

Vanaf 13 weken mag een kitten verhuizen naar een nieuwe eigenaar, het dier mag nu wettelijk bij de moederpoes worden weggehaald. Dit komt omdat nu twee belangrijke leerfasen achter de rug zijn. Wij vinden dat te vroeg !!!!!!!

Het eten en groeien gaat echter gewoon door, en dat zullen ook gezinnen die een kitten kopen nu gaan merken. Grote kattenrassen, zeker de katers, kunnen nu alrichting de 2 kilogramzwaar worden.

Week 14

De meeste gezinnen halen hun nieuwe kitten(s) op na 14 weken, bij ons gaan ze ons huis pas na 16 weken verlaten !!!!

Het is zeker nog niet het geval dat de katjes zijn uitontwikkeld, want de gewichtstoename groeit nog altijd gestaag. Ook de kleinere exemplaren gaan nu richting de 1,5 kilogram of meerop de weegschaal.

Week 15

Kan je het jezelf voorstellen dat je nieuwe huisdier zo licht en klein was dat het moeiteloos in je hand kon liggen? Toch is het pas 15 weken na die dag, en kijk ze eens groeien!

Het verschil tussen rassen en geslachten wordt alweer iets kleiner, maar is nog duidelijk merkbaar. We bevinden ons nog altijdrond de 2 kilogram, ruim 10 keer zwaarder dan het geboortegewicht!

Week 16

Steeds meer experts zeggen dat dit de leeftijd is waarop kittens pas weg zouden moeten gaan bij de moeder. Dit zou het meest optimale zijn voor de ontwikkeling.

Week 17

Als een kitten 17 weken oud is geworden, zal het gewicht waarschijnlijk boven de 2 kilogram liggen. Natuurlijk is dit afhankelijk van verschillende factoren, zoals geslacht, ras, gezondheid, en andere omgevingsfactoren.

De snelheid van de ontwikkeling begint nu al wat minder snel te verlopen. Dat mag ook wel, want de afgelopen weken en maanden waren erg tumultueus voor je huisdier.

Week 18

Kittens van 18 weken zullen graag de wereld buiten hun gewone thuis willen gaan ontdekken, zewillen naar buiten! Niet voor elke kat is dit weggelegd, want sommige huiskatten zijn niet geschikt voor een buitenleven.

Week 19

Na 19 weken kunnen we al bijna spreken van een puberend kitten. Het is nog niet helemaal zo ver, maar het zal niet heel lang meer duren.

Het gewicht zal nu langzaam maar constant klimmen richting de 3 kilo, maar het zal nog wel even duren voordat je kat daadwerkelijk zo ver is. Een Ragdoll heeft veel tijd nodig om uitgegroeid te zijn.

Hieronder een tabel van de gemiddelde gewichtstoename van een kitten

Kitten Leeftijd

0 - 6 Dagen 85 - 200 gram

Week 1 140 - 300 gram

Week 2 170 - 400 gram

Week 3 280 - 500 gram

Week 4 340 - 590 gram

Week 5 400 - 810 gram

Week 6 450 - 900 gram

Week 7 540 - 1040 gram

Week 8 630 - 1180 gram

Week 9 720 - 1300 gram

Week 10 800 - 1400 gram

Week 11 900 - 1500 gram

Week 12 1000- 1800 gram

Week 13 1200- 2000 gram

Week 14 1400- 2200 gram

Week 15 1600- 2350 gram

Week 16 1800- 2500 gram

Week 17 2000- 2600 gram

Week 18 2200- 2700 gram

Week 19 2350- 2800 gram

Week 20 2500- 3000 gram

Ontwikkeling van een kitten | chatdujour.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5318

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.