In welk jaar verscheen de cicade voor het laatst? - ZooNerdy (2024)

by Dr. Paola Cuevas

Inleiding: De ongrijpbare opkomst van cicades

De opkomst van krekels is een fascinerend natuurverschijnsel dat periodiek voorkomt, waarbij sommige soorten elk jaar verschijnen en andere slechts om de paar jaar. De opkomst van de cicade is vaak onvoorspelbaar en is al jaren onderwerp van onderzoek door wetenschappers. Deze insecten staan ​​bekend om hun luide en onderscheidende oproepen, die door de mannetjes worden geproduceerd om vrouwtjes aan te trekken tijdens de paartijd.

Inhoudsopgave

Cicaden: achtergrond en levenscyclus

Cicaden zijn insecten die behoren tot de orde Hemiptera en staan ​​bekend om hun grote formaat, harde exoskeletten en heldere vleugels. Ze hebben een complexe levenscyclus die begint wanneer het vrouwtje eieren legt in de schors van bomen. Na het uitkomen graven de larven zich in de grond en voeden zich gedurende meerdere jaren met het sap van boomwortels. Ze komen dan als volwassenen uit de grond en beginnen aan het paringsproces en het leggen van eieren, waarmee de cyclus wordt voltooid.

Het fenomeen van periodieke krekels

Periodieke krekels zijn een groep krekels die slechts eens in de 13 of 17 jaar verschijnen, afhankelijk van de soort. De opkomst van deze krekels is een van de meest fascinerende natuurverschijnselen in de insectenwereld. Deze krekels komen alleen voor in Noord-Amerika en staan ​​bekend om hun gesynchroniseerde opkomst, waarbij miljoenen insecten tegelijkertijd tevoorschijn komen.

De 17-jarige en 13-jarige krekels

De twee meest voorkomende periodieke krekels zijn de 17-jarige cicade en de 13-jarige cicade. Deze twee soorten hebben verschillende levenscycli en verschillende geografische gebieden. De 17-jarige cicade komt voornamelijk voor in het noordoosten van de Verenigde Staten, terwijl de 13-jarige cicade voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

De laatste opkomst van de cicade: wanneer was dat?

De laatste opkomst van periodieke krekels was in 2021, toen de Brood X-krekels na 17 jaar ondergronds opdoken. Dit was een van de grootste opkomsten van cicades in de recente geschiedenis, waarbij miljarden insecten in het oosten van de Verenigde Staten opkwamen.

Gegevens van eerdere opkomsten van cicades

Wetenschappers bestuderen al jaren de opkomstpatronen van krekels en hebben de data van eerdere opkomst gedocumenteerd. Uit deze gegevens blijkt dat de opkomst van cicades niet altijd voorspelbaar is en enkele jaren kan variëren.

Factoren die de opkomst van cicade beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen de opkomst van krekels beïnvloeden, waaronder temperatuur en bodemvocht. Deze factoren kunnen de timing van het verschijnen van cicaden beïnvloeden en kunnen schommelingen in de omvang van cicadenpopulaties veroorzaken.

Klimaat- en cicade-opkomstpatronen

Klimaat speelt een cruciale rol in de opkomstpatronen van krekels. Veranderingen in het klimaat kunnen de timing van het verschijnen van krekels veranderen en kunnen het geografische bereik van verschillende soorten krekels beïnvloeden.

De rol van temperatuur en bodemvocht

Temperatuur en bodemvocht zijn twee van de belangrijkste factoren die de opkomst van cicaden beïnvloeden. Cicaden hebben warme bodemtemperaturen en vochtige bodemomstandigheden nodig om uit de grond te komen en hun levenscyclus te voltooien.

De toekomst van de opkomst van cicades

De opkomst van cicades zal zich in de toekomst blijven voordoen, maar de timing en omvang van deze opkomsten kunnen worden beïnvloed door klimaatverandering en andere omgevingsfactoren. Wetenschappers volgen cicadepopulaties en bestuderen de effecten van klimaatverandering op deze insecten.

Voorspellingen voor de volgende opkomst van cicades

De volgende opkomst van periodieke krekels zal naar verwachting plaatsvinden in 2024, wanneer de Brood XIX-krekels na 13 jaar onder de grond zullen verschijnen. Deze opkomst zal naar verwachting kleiner zijn dan de recente opkomst van Brood X, maar het zal nog steeds een belangrijke gebeurtenis zijn voor cicadenliefhebbers.

Conclusie: Het mysterie van de opkomst van cicades

De opkomst van krekels is een fascinerend natuurverschijnsel dat wetenschappers en natuurliefhebbers al jaren fascineert. De timing en omvang van het verschijnen van cicaden kan variëren, en deze gebeurtenissen worden beïnvloed door een reeks omgevingsfactoren. Hoewel het mysterie van de opkomst van krekels blijft bestaan, blijven wetenschappers deze insecten en hun gedrag bestuderen om dit unieke en ongrijpbare fenomeen beter te begrijpen.

Aanbevolen

  • Wat zijn de drie fasen van de levenscyclus van een cicade?
  • Welke dieren eten krekels?
  • Waar bevindt zich het oor van een cicade?
  • Waar kunnen de oren van krekels zich bevinden?
  • Wat is de waarde van een cicade met blauwe ogen?
In welk jaar verscheen de cicade voor het laatst? - ZooNerdy (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5561

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.